Címünk: 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

Telefon: +36 30 4 210 210

Értse meg fogait: a fog felépítése

Ahhoz, hogy jobban tudjunk figyelni fogaink egészségére, érdemes, – ha nem is akadémiai szinten-, de kicsit tisztában lenni a felépítésükkel. Célom, hogy edukatív módon közelebb hozzam pácienseimet a fogászat világához, ezzel is tudatosságra és odafigyelésre bíztatva őket. Ebben a cikkben igyekszem bemutatni fogaink felépítését, és az egyes részek funkcióját is ismertetem.

A fog felépítését tekintve két nagy részről beszélhetünk. A koronai és a gyökér területről. A szájüregbe tekintve a koronai résszel találkozunk először, melynek külső felszínét a zománc, míg alatta a dentin réteg teszi ki. Az alatta lévő, csontban elhelyezkedő rész már a   gyökér terület, ez parodontális betegségek esetén láthatóvá válik. A két terület találkozásánál a fognyak helyezkedik el,  amit az íny borít. A gyökerekben található a pulpakamra és a gyökércsatorna, ebben vannak a fogakat ellátó ér-ideg képletek, amelyek a fogszövet táplálásáért és az érző beidegzésért is felelősek. A mellékelt képen ennek a két nagy egységnek a különböző részeit figyelhetjük meg. 

ábra a fog felépítéséről
Ábra a fog felépítéséről

Összezavaró a sok ismeretlen szakmai kifejezés? Hozok egy kis magyarázót:

Zománc: az emberi szervezet legkeményebb anyaga 96% ásványianyagtartalommal(maradék szerves anyag + víz, színét az alatta elhelyezkedő dentin adja, vastagsága eltérő lehet).

Cement: a gyökércsúcsnál vastagabb fognyak felé egyre vékonyabb, feladata a fog rögzítése, tartása, nem annyira ellenálló mint a zománc, ezért ínyvisszahúzódásnál hamar érzékenységet tapasztalhatunk, valamint erős mechanikai behatás által kopásnak indul, ebbe ágyazódik a gyökérhártya rugalmas rostokkal.

Dentin: kismértékben képes regenerálódásra, rengeteg apró csatorna vezet a fogbél irányába ezekben vannak idegvégződések így, ha ez sérül vagy  szabaddá válik, akkor érzékenység vagy akár  fájdalom is felléphet. A dentin határozza meg a fogszínt is. 

Pulpa: sejtgazdag kötőszövet erekkel, idegekkel. Fájdalomreceptorok vannak benne, amik a termikus, mechanikai és kémiai ingereket közvetítik az agy felé, tehát ennek segítségével érzékeljük a hideg-meleg, és mechanikai változásokat a fogainkkal. Mindemellett a dentinképző sejtek is itt találhatóak. Regenerálódni nem képes, épp ezért könnyen  okozhat gyulladásos reakciót. 

 

További érdekes, edukatív tartalmakért kattintson ide!

Időpontfoglalás

Melyik fogászati szolgáltatásunkkal kapcsolatban érdeklődik?

Nyitvatartás
H-P
08:00 - 20:00
Sz
08:00 - 16:00
V
Zárva
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210 
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95. 

☎️  Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat

A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

☎️ Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat
... TöbbKevesebb

3 days ago
Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇

Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇Hogy juthat el hozzánk?
Rendelőnk a budai hegyek ölelésében várják, ahová nagyon egyszerűen eljuthat. Lássuk is, hogy jöhet el hozzánk!
🚌: 5, 91, 22A,22,222
🚋: 56A, 59, 61
Autóval érkezne? Semmi gond! Rendelőnk területén a parkoló kapacitásáig valamint a környező utcákban a parkolás ingyenes!

Kérjen időpontot most és látogasson el hozzánk!

☎️ +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalbuda
... TöbbKevesebb

4 days ago

KATTINTS ÉS NYERJ!

Kedves Pácienseink!

2023.08.23-27-ig rendelőnk ZÁRVA TART!
Telefonos időpontfoglalás sem lehetséges ezen napokon!
28-án 8:00-tól várjuk hívásukat ismét, vagy kérjenek időpontot
IDE KATTINTVA!

ANDRO DENTAL TEAM