Címünk: 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

Telefon: +36 30 4 210 210

A fogágy felépítése

A fog tartószerkezetéről vagy másnéven fogágyról szokszor kevesebb szó esik, mint magukról a fogakról és azok tisztításáról. Habár nem minden része szemmel látható, rendkívül fontos szerepet töltenek be. Ebben a cikkben a fogágy felépítésébe szeretnék egy kicsit részletesebb betekintést nyújtani.

A fogágy egészségének fenntartása éppen olyan fontos, mint a fogak épségének megőrzése. A fogakat tartó szerkezet több részből épül fel, vegyük ezeket sorba. Alkotóelemei: az íny, az alveoláris csont, a gyökérhártya és a fogak gyökereit fedő cement réteg. Ejtsünk mindegyikről néhány szót.

Az íny (latinul: gingiva) feladatai közé tartozik a fogak szoros körbeölelése, rögzítése, a mélyebben lévő szövetek védelme, vérellátás biztosítása és az immunrendszer védekező mechanizmusában való részvétel is. 

A fogak ínyhez közeli részén felrakódó baktériumokat tartalmazó lepedék, illetve fogkő miatt megbetegedhet, ami ínyvérzéshez, ínygyulladáshoz, legrosszabb esetben pedig az íny és a csont pusztulásához (fogágybetegséghez) vezethet. 

Az alveoláris csont (latinul: processus alveolaris) feladata a fogak rögzítése, csontos megtámasztása. A felső és alsó állcsonttal szoros egységet képez. Fontos tudni, hogy jelenléte a fogak meglétéhez kötött, ez azt jelenti, hogy amint egy fog eltávolításra kerül, a körülötte lévő csont elkezd leépülni. 

A processus alveolaris több részből épül fel: külső kortikális, belső kortikális és a kettő között lévő spongiosa alkotja. A kortikális csontban levő kis üregekben futnak az erek és idegek. 

A fogágy felépítése

A gyökérhártya (latinul: ligamentum) tölti ki a csont és a fogak közötti keskeny rést. Erekben, idegekben és sejtekben gazdag szövet. Feladata a rágásból adódó nyomóerők átalakítása húzóerőkké, ami így a csont számára sokkal kevésbé megterhelő.

A gyökércement borítja a fogak gyökereit. Fő feladata a gyökérhártyarostok fogakhoz rögzítése. 

Összefoglalva a fogágy fő feladata a fogak rögzítése és a rágóerő továbbítása az állcsontokra. Ezen kívül fontos megemlíteni kifinomult érző-tapintó funkcióját is, mivel a fogágyban számos receptor van. Ennek köszönhetően érezzük azt, ha apró mag, étel darab kerül fogaink közé, illetve ezáltal tudjuk a szájunkban lévő falatot a megfelelő erősséggel felaprítani.

További edukatív tartalmakért kattintson ide!

Időpontfoglalás

Melyik fogászati szolgáltatásunkkal kapcsolatban érdeklődik?

Nyitvatartás
H-P
08:00 - 20:00
Sz
08:00 - 16:00
V
Zárva
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210 
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95. 

☎️  Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat

A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

☎️ Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat
... TöbbKevesebb

3 days ago
Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇

Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇Hogy juthat el hozzánk?
Rendelőnk a budai hegyek ölelésében várják, ahová nagyon egyszerűen eljuthat. Lássuk is, hogy jöhet el hozzánk!
🚌: 5, 91, 22A,22,222
🚋: 56A, 59, 61
Autóval érkezne? Semmi gond! Rendelőnk területén a parkoló kapacitásáig valamint a környező utcákban a parkolás ingyenes!

Kérjen időpontot most és látogasson el hozzánk!

☎️ +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalbuda
... TöbbKevesebb

4 days ago

KATTINTS ÉS NYERJ!

Kedves Pácienseink!

2023.08.23-27-ig rendelőnk ZÁRVA TART!
Telefonos időpontfoglalás sem lehetséges ezen napokon!
28-án 8:00-tól várjuk hívásukat ismét, vagy kérjenek időpontot
IDE KATTINTVA!

ANDRO DENTAL TEAM