Címünk: 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

Telefon: +36 30 4 210 210

Fogkő-eltávolítás: miért van rá szükség?

A fogkő nem csupán esztétikailag okoz problémát a szájüregben, hanem súlyos betegségek kialakulásában is jelentős szerepe van. Ahhoz, hogy megértsük, pontosan mi az a fogkő, és hogyan alakul ki, tisztázni kell néhány fogalmat. Ebben a cikkben erre szeretnék kísérletet tenni.

Öntisztuló és nem öntisztuló felszínek: A fogak és az egyéb kemény szájüregi képletek (pl.: tömés, fogpótlások) rendelkeznek öntisztuló és nem öntisztuló felszínekkel. Míg az öntisztuló felszínek nevükből adódóan megtisztulnak a lágyszövetek mozgása során, illetve a nyál mosó hatásának köszönhetően, a nem öntisztuló felszíneket a mi feladatunk rendszeresen tisztítani. Ezeket a felszíneket az alábbi képen vizsgálhatjuk meg: 

Dentális plakk: A kemény szájüregi képleteket borító komplex bakteriális társulás. Tömege folyamatosan növekszik, bakteriális összetétele szerveződik, másnéven ‘érik’ a plakk. A szervezet a keményszöveten kialakult bakteriális kolónia ellen nem tud aktívan védekezni.

Fog plakk
Forrás: teethtalkgirl.com

Fogkő: Elmeszesedett dentális plakk, amelynek kialakulása nagyban függ az egyéni szájhigiéniától. Rendszeres, alapos és jó technikájú fogmosás és fogköztisztítás esetén jóval kisebb mértékben alakul ki. Kialakulhat íny feletti fogkő, ami kezdetben sárgásfehér színű és kréta állagú, majd évek elteltével elszíneződik és keményebbé válik. Illetve kialakulhat íny alatti feketés színű fogkő is gyulladt íny esetén. Eltávolítása ultrahangos készülékkel lehetséges fogorvos vagy dentálhigénikus által. 

Forrás: Wikipedia

Ínygyulladás (gingivitis): A baktériumok felhalmozódásának következtében ínygyulladás alakul ki, ami ínyvérzéshez vezethet.

Forrás: oroxid.cz

Fogágybetegség (parodontitis): A fog tartószerkezetének gyulladása és pusztulása, ami a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet. Kialakulásának okai például a fogfelszíneken lévő baktériumokat tartalmazó lepedék, fogkő jelenléte, a dohányzás, a fogszuvasodás, krónikus betegségek, hormonális tényező és a fogcsikorgatás. 

Forrás: frismondzorg.nl
Forrás: Gelencsér Dental

Tehát a fogkő kialakulása jelentősen összefügg a szájápolás hatékonyságával, de alapos tisztítás esetén is előfordul kisebb mértékben. A súlyos szájüregi betegségek kialakulásának elkerülése érdekében fontos a rendszeres (félévente-évente) végzett fogkőeltávolítás és kontrollvizsgálat is. 

 

Időpontfoglalás

Melyik fogászati szolgáltatásunkkal kapcsolatban érdeklődik?

Nyitvatartás
H-P
08:00 - 20:00
Sz
08:00 - 16:00
V
Zárva
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210 
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95. 

☎️  Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat

A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

☎️ Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat
... TöbbKevesebb

3 days ago
Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇

Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇Hogy juthat el hozzánk?
Rendelőnk a budai hegyek ölelésében várják, ahová nagyon egyszerűen eljuthat. Lássuk is, hogy jöhet el hozzánk!
🚌: 5, 91, 22A,22,222
🚋: 56A, 59, 61
Autóval érkezne? Semmi gond! Rendelőnk területén a parkoló kapacitásáig valamint a környező utcákban a parkolás ingyenes!

Kérjen időpontot most és látogasson el hozzánk!

☎️ +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalbuda
... TöbbKevesebb

4 days ago

KATTINTS ÉS NYERJ!

Kedves Pácienseink!

2023.08.23-27-ig rendelőnk ZÁRVA TART!
Telefonos időpontfoglalás sem lehetséges ezen napokon!
28-án 8:00-tól várjuk hívásukat ismét, vagy kérjenek időpontot
IDE KATTINTVA!

ANDRO DENTAL TEAM