Címünk: 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

Telefon: +36 30 4 210 210

Dr. Palotai VIrág fogorvos

Szájápolás mesterszinten: eszközök

A helyes szájápoláshoz nem elég a technikai tudás, a megfelelő eszközöket is ismerni kell hozzá. Sokan elvesznek a fogtisztítók között és nem tudják, pontosan mire is figyeljenek. Ebben a cikkben szeretnék segítséget nyújtani a helyes eszközválasztásban. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szájápolási eszközöket? 

Előző bejegyzésemben kifejtettem a helyes fogmosási technika módját. Most nézzük részletesebben az eszközválasztást, illetve a kiegészítő eszközök használatát. 

Az örök kérdés: Elektromos vagy manuális fogkefe? Röviden a válaszom az, hogy mindkettőnek megvan a maga szerepe. 

Alapvetően a kutatások szerint az elektromos fogkefék több plakkot tudnak eltávolítani a kézi fogkefékhez képest, így hosszútávon megéri megvásárolni őket. Viszont elektromos fogkefével is lehet rosszul fogat mosni. Itt hangsúlyoznám a helyes technika elsajátítását, amelyről előző bejegyzésemben írtam. Az elektromos fogkefe előnyei közé tartozik, hogy több fordulatra/rezgésre képest, mint amit kézi fogkefével el tudunk érni, az újabb készülékekben található nyomásérzékelő, hogy ne mossunk túl erősen fogat, illetve különböző alkalmazások is letölthetőek, amik jelzik a megmosott területeket, vagy játékos módon tanítják meg a helyes fogmosást a gyerekeknek. 

Sokszor talán mégis kényelmesebb manuális fogkefét használni, mivel nem szükséges tölteni, kisebb helyet foglal el és kedvezőbb ára van, mint az elektromos fogkeféknek, illetve a pótfejeknek. Kézi fogkefe használata esetén hatványozottan fontos a jó technika elsajátítása, hiszen nem jelzi a fogkefe mennyi ideje mossuk fogainkat, mely területeken haladtunk már végig vagy milyen erővel nyomjuk rá fogainkra. Kézi fogkefe vásárlása esetén érdemes minél puhább, sűrűbb sörtéjű és azonos sörtehosszúságú fogkefét választani. 

Összegezve, jó technikával, alapossággal és odafigyeléssel manuális fogkefével is jó szájhigiéniát lehet fenntartani. Amennyiben nem vagyunk biztosak fogmosástechnikánk helyességében, kérjük ki fogorvosunk, dentálhigénikusunk véleményét a számunkra ideális eszközről. 

Fogselyem, fogköztisztító kefe 

A fogselyem használata ideális nagyon szűk fogközökben, torlódott fogazat esetén. Ne csak behúzzuk a fogközbe és ki, hanem fektessük rá a fogak felszínére, és koronális irányba mozgassuk, hogy minél több lepedéket eltávolítson. 

A kisőrlő, illetve nagyőrlő fogak között a fogselyem használata nem elégséges, az ábrán is szemléltetett okból kifolyólag, ugyanis a fogak anatómiai felépítése miatt a homorú fogfelszínek elérhetetlenek vele. 

A fogköztisztító kefe bevezetése a fogközökbe nem mindig egyszerű első alkalommal. Először ki kell választani az adott fogközbe ideális méretű fogköztisztító kefét. Elérhetőek vegyes csomagban is, amelyből könnyebben tudunk válogatni. Akkor megfelelő a méret, ha van egy kis ellenállása a fogközbe vezetés során, de nem erővel kell bevezetni. Akár 2-3 féle méretű kefe is szükséges lehet a különböző méretű fogközök miatt. Használata során az íny felé irányítva át kell bújtatni a kontaktpontok alatt, majd vízszintesen átvezetni a fogak között. Nem szükséges ‘sikáló’ mozdulatokat végezni, csupán bevezetni és kihúzni. 

Cserélni akkor kell, ha már elhajlott a benne lévő drót, vagy a kefe sörtéi elhasználódtak. A különböző márkájú eszközök színskálája sajnos nem egyezik, így mindig ellenőrizzük le a szükséges drót/sörte átmérőt mielőtt megvásároljuk azt. 

Fogkrém választás

A fogkrémek használata elősegíti a fogkefe mechanikai tisztító hatását, a fogakon lévő lerakódások eltávolítását. 

Mit tartalmazzon a fogkrém? Fluoridot. 

  • 6 hónapos kor alatt: fluorid mentes 
  • 6 hónap – 2 éves kor között: 500 ppm fluorid
  • 6 éves kor felett: 1000-1450 ppm fluorid 
  • felnőtteknek: 1500 ppm fluorid 

Mit NE tartalmazzon a fogkrém? Nátrium-lauril-szulfátot, amely egy nyálkahártya irritáló felületaktív anyag. 

Szájvíz

A napi használatra javasolt szájvizek használata csekély mértékben vesz részt szájüregünk egészségének megőrzésében, így nem fontos résztvevője a napi szájápolási rutinnak, ugyanis a fogakon lévő lepedéket csak mechanikai tisztítással tudjuk eltávolítani. 

Amennyiben mégis napi rendszerességgel szeretnénk szájvizet használni, célszerű, ha tartalmaz fluoridot, viszont NEM tartalmaz nyálkahártya irritációt is kiváltható cetilpiridinium-kloridot (CPC). 

Alkalmankként javaslunk kúraszerűen klórhexidin tartalmú szájöblögetőket fertőzések elkerülése vagy gyulladásos folyamatok javulása érdekében, de ezeket csak rövid ideig szabad alkalmazni, mivel a hasznos baktériumokat is elpusztíthatják. 

Ha bármi kérdése van az Önnek megfelelő eszközök kiválasztásával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal! 

Időpontfoglalás

Melyik fogászati szolgáltatásunkkal kapcsolatban érdeklődik?

Nyitvatartás
H-P
08:00 - 20:00
Sz
08:00 - 16:00
V
Zárva
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210 
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95. 

☎️  Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat

A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

☎️ Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat
... TöbbKevesebb

3 days ago
Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇

Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇Hogy juthat el hozzánk?
Rendelőnk a budai hegyek ölelésében várják, ahová nagyon egyszerűen eljuthat. Lássuk is, hogy jöhet el hozzánk!
🚌: 5, 91, 22A,22,222
🚋: 56A, 59, 61
Autóval érkezne? Semmi gond! Rendelőnk területén a parkoló kapacitásáig valamint a környező utcákban a parkolás ingyenes!

Kérjen időpontot most és látogasson el hozzánk!

☎️ +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalbuda
... TöbbKevesebb

4 days ago

KATTINTS ÉS NYERJ!

Kedves Pácienseink!

2023.08.23-27-ig rendelőnk ZÁRVA TART!
Telefonos időpontfoglalás sem lehetséges ezen napokon!
28-án 8:00-tól várjuk hívásukat ismét, vagy kérjenek időpontot
IDE KATTINTVA!

ANDRO DENTAL TEAM