Címünk: 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

Telefon: +36 30 4 210 210

Amalgám tömések: mikor érdemes cserélni?

Az amalgám tömésekkel kapcsolatban rengeteg a megválaszolatlan vagy tisztázatlan kérdés. A következő cikkben igyekszem összeszedni és ismertetni az aktuális egészségügyi és jogi helyzetet az amalgám töméssel kapcsolatban, továbbá kitérek arra is, mikor szükségszerű a cseréje. 

Mi az az amalgám?

Az amalgám egy higanyból és más fémekből (ezüst, ón, réz, cink) előállított ötvözet, amit a fogászat tömőanyagként használt egészen sokáig, azonban az Európai Unió 2018 óta részlegesen, 2030-ra pedig teljesen be szeretné tiltani. Ennek fontos lépcsőfoka, hogy 2025-től kezdődően fokozatosan szeretnék leállítani az amalgám importot. Fontos kiemelni, hogy a már meglévő tömések kicserélésére nem köteleznek. Természetéből adódóan nemcsak az emberekre, hanem a környezetünkre is mérgező hatással van. Európában évente 40 tonna higanyt használnak fel kizárólag amalgám készítésre. Hasonló ötvözeteket már az 1840-es években is használtak tömőanyagként. A közhiedelemmel ellentétben az amalgám töméssel rendelkező betegek csak minimálisan veszélyeztetettek, ugyanis csupán csekély mennyiségben oldódik ki a szervezetben. Ezzel ellentétben a fogászati dolgozók jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve a beavatkozáskor párolgó higanygőz miatt. Az amalgám fogászatilag egy jól működő anyag, azonban az esztétika és a dolgozók veszélyeztetése miatt a szakma áttért az ún. esztétikus tömésekre. 

Sokszor felteszik nekem a kérdést, hogy a „régi fekete tömést” (utalva itt a kicsit sem esztétikus amalgám tömésre) ki kell-e cserélni, és ha igen, mikor. 

A válasz természetesen itt sem egyértelmű. Annak ellenére, hogy ma már nem használjuk az amalgámot, az ebből készült tömések hosszú évek múltán is jól funkcionálhatnak. Ha az amalgám tömés jól zár, nincs kikopva és a fogban nem alakul ki másodlagos szuvasodás, a tömést nem szükséges cserélni.

Nyilván, ma már a fogászati anyagok fejlődésével egyre nagyobb szerepet kapott az esztétika, ha kezelésről van szó. Az amalgám tömések általában nagy kiterjedésűek és feketés, fémes színük miatt sokszor zavaróak a páciensek számára, annak ellenére is hogy többnyire hátsó fogakban találkozhatunk velük. Ilyenkor természetesen saját kérésre kicseréljük ezeket a töméseket, de tudni kell, hogy ez az egyszerűnek tűnő folyamat is számos kockázatot rejt magában. Épp emiatt általában azt tanácsolom saját pácienseimnek, hogy amíg nincs a töméssel egészségügyi panaszuk, csupán esztétikai megfontolásból ne cseréltessék ki őket.

Amalgám tömés cseréjének kockázatai

Mint említettem korábban, az amalgám tömések többnyire nagy méretűek, ezért előfordulhat, hogy a tömés cseréjével a fog érzékenyebbé, sérülté válik. Szerencsésebb esetben az ebből származó panaszok 1-2 hét után eltűnnek, ellenkező esetben nem egyedi példa, hogy gyökérkezelést kell alkalmazni az érintett fogon, a sérülés miatt. A másik gyakran felmerülő probléma, hogy az amalgám hosszútávon elszínezi az egészséges zománcot, és ez a szürkés elszíneződés a tömés cseréje után is megmarad. Nagyobb töméseknél előfordulhat a fog meggyengülése, repedezése vagy akár törése is, ami további komplikációkhoz és kezelésekhez vezet. 

Összegzés

Összegezve tehát úgy gondolom, hogy amennyiben a tömés funkcionálisan nem kifogásolható, és nem alakul ki másodlagos szuvasodás a tömött fogban, csak esztétikai okokból nem javasolt az amalgám tömések cseréje

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a rendszeres fogorvosi konzultációkat és kontroll vizsgálatokat! 

Időpontfoglalás

Melyik fogászati szolgáltatásunkkal kapcsolatban érdeklődik?

Nyitvatartás
H-P
08:00 - 20:00
Sz
08:00 - 16:00
V
Zárva
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210 
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95. 

☎️  Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat

A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

☎️ Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat
... TöbbKevesebb

3 days ago
Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇

Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇Hogy juthat el hozzánk?
Rendelőnk a budai hegyek ölelésében várják, ahová nagyon egyszerűen eljuthat. Lássuk is, hogy jöhet el hozzánk!
🚌: 5, 91, 22A,22,222
🚋: 56A, 59, 61
Autóval érkezne? Semmi gond! Rendelőnk területén a parkoló kapacitásáig valamint a környező utcákban a parkolás ingyenes!

Kérjen időpontot most és látogasson el hozzánk!

☎️ +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalbuda
... TöbbKevesebb

4 days ago

KATTINTS ÉS NYERJ!

Kedves Pácienseink!

2023.08.23-27-ig rendelőnk ZÁRVA TART!
Telefonos időpontfoglalás sem lehetséges ezen napokon!
28-án 8:00-tól várjuk hívásukat ismét, vagy kérjenek időpontot
IDE KATTINTVA!

ANDRO DENTAL TEAM