Címünk: 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

Telefon: +36 30 4 210 210

Hogyan mossunk helyesen fogat blog

A helyes fogmosás 5 pillére

“Milyen fogkefét, fogkrémet és szájvizet használjak? Mennyi ideig tartson a fogmosás? Vajon a fogselymet minden nap szükséges használni? Dehát folyton beakad a fogaim közé, olyan macerás. És tényleg naponta 2-3 alkalommal kellene fogat mosni? Nekem erre nincs időm.” – sokszor találkozom munkám során ezekkel a kérdésekkel és problémákkal, így a következő cikkben sorra vesszük a helyes fogmosás szabályait. 

  • A helyes technika

Az első és legfontosabb dolog fogmosás során a jó technika. Amíg nem tudunk helyesen fogat mosni, addig teljesen mindegy, hogy milyen fogkrémet vagy fogkefét használunk. De mit is takar az, hogy jó technika? Fogmosás során az a cél, hogy minden fogunk minden felszínét lepedék mentessé tegyünk. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a fogkefénkkel a fogak külső (arc felőli) és belső (nyelv vagy szájpadlás fele néző) felszínét is, illetve rágófelszínüket is megtisztítjuk a fogkefénkkel. Mivel a legtöbb lepedék a fogak ínyhez közeli részén rakódik le, így fontos, hogy a fogkefénket a fogak és az íny találkozásához helyezzük, és nagyjából 45 fokos szögben az íny fele billentsük meg, hogy a sörték be tudjanak csúszni az ínybarázdába is. 

Kézi fogkefe használata esetén körkörös mozdulatokat végezve haladjunk, míg elektromos fogkefénél egyenletesen vezessük végig a fogkefe fejét a fent említett felszíneken. 

  • A jó időzítés 

A fogmosást érdemes az étkezések után 20 perccel, illetve alvás előtt végezni. Fogmosás után kerüljük az újabb étkezést, nassolást, illetve cukros üdítők fogyasztását is. 

  • A fogmosás hossza 

Fogainkat nem időre, hanem tisztára kell mosni. Ahhoz, hogy a fog minden elérhető felszínét alaposan meg tudjuk tisztítani minimum 2-3 perc szükséges. Elektromos fogkefe használata esetén győződjünk meg róla, milyen időközönként ad le jelzést fogkefénk, illetve mennyi idő elteltével áll le. 

  • Kiegészítő eszközök

A fogkrém használatának fontossága jól ismert, ezzel szemben a szájvizek alkalmazása a fogak egészsége szempontjából már kevésbé elengedhetetlen. A fogköztisztító eszközök használatanem terjedt el a köztudatban, pedig naponta való alkalmazásuknak nagy szerepe van a fogkefe által elérhetetlen területek tisztításában, a lepedék eltávolításában, így a gyulladásmentes fogíny fenntartásában és a fogak közötti szuvasodások elkerülésében is. 

  • Rendszeres kontroll és fogkőeltávolítás szerepe 

A legalaposabb otthoni szájápolás ellenére is alakulhat ki fogkő és szuvasodás, így nagyon fontos félévente vagy évente fogorvosi kontrollra, szükség esetén fogkőeltávolításra járni. 

Az ideális eszközök választásáról és a fogselyem, fogköztisztító kefe használatáról következő cikkemben olvashatnak. 

Az egyénre szabott eszközök kiválasztásában és megfelelő használatuk elsajátításában kérje bátran segítségünket szájhigiénés kezeléseink során!

 

Időpontfoglalás

Melyik fogászati szolgáltatásunkkal kapcsolatban érdeklődik?

Nyitvatartás
H-P
08:00 - 20:00
Sz
08:00 - 16:00
V
Zárva
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210 
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95. 

☎️  Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat

A figyelmesség, tisztaság és profizmus mindig is kiemelt fontosságú a munkánk során. Az ilyen visszajelzések rengeteget jelentenek nekünk! Köszönjük! ❤️

☎️ Pest: +36 30 4 210 210
📍 1157 Budapest, Nyírpalota út 95.

☎️ Buda: +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalfogaszat
... TöbbKevesebb

3 days ago
Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇

Látogassanak el budai rendelőnkbe is! 👇Hogy juthat el hozzánk?
Rendelőnk a budai hegyek ölelésében várják, ahová nagyon egyszerűen eljuthat. Lássuk is, hogy jöhet el hozzánk!
🚌: 5, 91, 22A,22,222
🚋: 56A, 59, 61
Autóval érkezne? Semmi gond! Rendelőnk területén a parkoló kapacitásáig valamint a környező utcákban a parkolás ingyenes!

Kérjen időpontot most és látogasson el hozzánk!

☎️ +36 30 5 210 210
📍 1026 Budapest, Pasaréti út 7.

#androdental #androdentalbuda
... TöbbKevesebb

4 days ago

KATTINTS ÉS NYERJ!

Kedves Pácienseink!

2023.08.23-27-ig rendelőnk ZÁRVA TART!
Telefonos időpontfoglalás sem lehetséges ezen napokon!
28-án 8:00-tól várjuk hívásukat ismét, vagy kérjenek időpontot
IDE KATTINTVA!

ANDRO DENTAL TEAM